Bericht van werkgroep Groen

Beste buren van de Saksen Weimar, 

Bij deze  de eerste ‘groen’ update van de Werkgroep groen van onze mooie wijk!

We stellen jullie bij deze graag op de hoogte van waar we het de afgelopen bijeenkomst over hebben gehad, en wat onze speerpunten zijn voor de komende tijd, eerstens met de vragen die we voor de Gemeente Arnhem hebben:

  1. Het eerste punt dat we voor de Gemeente hadden, waren de dode bomen in de wijk. Zoals jullie misschien al hebben gezien, de dode bomen die er (soms al meerdere jaren) stonden, zijn vervangen, dus dit is goed nieuws! Tip: misschien af en toe een gieter water langsbrengen. Normaliter zijn de wintermaanden de beste maanden om nieuwe bomen aan te planten, nu is dat dus april geworden. Geen probleem, maar komt er weer zo’n warm voorjaar en/ of zo’n hete zomer aan, dan zouden de boompjes het misschien niet gaan redden. Hier zullen we t.z.t. ook naar informeren bij de Gemeente, aldus naar het ‘water-geef-beleid’ bij lang droog weer. 
  2. Welke soort struiken staan er  langs de Monnikensteeg en hoelang duurt het voordat deze een beetje omvang krijgen? (de afgelopen jaren hebben we gemerkt dat dit niet heel erg hard gaat). Deze vraag is vooral van belang omdat deze struiken ook een barrière  moeten vormen, om te bewerkstelligen dat kinderen de Monnikensteeg niet oplopen.
  3. Daarnaast zijn er enkele kale plekken op te vullen ter hoogte van Saksen Coburg 72 en tussen Regiment Pontonniers 37 en 39. Er is hier erg veel verschil in dichtheid van de struiken langs de Monnikensteeg. De vraag aan de Gemeente is of deze gevuld kunnen worden.
  4. Hoe staat het met de plannen van de speelplek in Fase 6 en 7(?). Wat is op dit moment de stand van zaken? Wat we nu weten is dat Groene Treden contact gaat opnemen met Fase 6 en 7, dit houden we in de gaten.
  5. Daarnaast gebruiken er toch nog auto’s het fietspad om vanaf de Monnikensteeg de wijk in te rijden. We hebben gevraagd of er dus extra boomstammen kunnen komen, naast degene die er al liggen, om dat tegen te gaan.

Waar we verder mee bezig zijn, is inventariseren hoe ‘Arnhem Zoemt’ een bijdrage kan leveren in onze wijk. Arnhem Zoemt is een stichting van-, en voor bewonersinitiatieven. Ze willen Arnhem bloemrijker maken voor wilde bijen en andere insecten.

We proberen nog dit voorjaar mee te kunnen doen met het onder andere inzaaien van bloemen die worden gezien als ‘bijenvoer’, maar dit hangt ook weer samen met de Gemeente en haar werkzaamheden. Er zal eerst een ‘wijkrondgang’ moeten plaatsvinden waarna er besloten kan worden welke plekken ingezaaid kunnen worden. 

Daarnaast valt te denken aan een groot insecten hotel (live te aanschouwen in de wijk Molebeke in Arnhem), en er is vast nog veel meer te bedenken voor de wijk.

Verder heeft Arnhem Zoemt iedere paar weken een informatieavond over wat je zelf kan doen, te vinden op hun site:www.arnhemzoemt.nl. We zullen komende bijeenkomsten posten op deze Facebookpagina. 

En tot die tijd kunnen we zelf natuurlijk ook wat doen, in eigen tuin, terras en balkon om deze insectenrijk te houden.

Op de Facebook pagina zijn wat leuke ideeën en foto’s te vinden voor een zoemende omgeving die zich biologisch en duurzaam ontwikkelt, begin bij jezelf! 

Zelf ook een leuk idee? Delen maar!

Namens de werkgroep Groen, Hanneke van Zelst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *