Update vanuit werkgroep Groen april 2019

Beste Wijkbewoners,

Bij deze weer een update van de ‘groen’ werkgroep. Ten eerste datgene wat we als antwoord terug van de gemeente hebben gekregen en aansluitend een verkorte versie van het verslag van de wijkrondgang met de gemeente en Arnhem Zoemt.

Reactie van de gemeente op ingestuurde vragen (zie vorige update):                                                                                                                  

 • Speeltuin: er zijn 2 varianten gemaakt. De Groene Treden gaat deze voorleggen aan fase 6 en 7, hoe dit gaat krijgen we nog te horen. Zoals het tot nu toe is gegaan is dat de bewoners een brief krijgen en de meerderheid stemmen beslist. De ontwerpen zijn helemaal doorgezaagd op alle vereisten, het is niet aan de orde dat er nog een ontwerp gemaakt word.
 • Groen langs de Monnikensteeg: er wordt geopperd eventueel een schutting te plaatsen, als het groen niet snel genoeg gaat, wij zien zelf liever dan een snel groeiende groene haag.
 • Oversteek fase 4 naar fase 5: de beste plek is toch langs de Monnikensteeg, maar dan verder naar de huizen toe, door het bestaande groen. De gemeente wil na de meivakantie aan de slag gaan in overleg met de bewoners die naast dit ‘toekomstige pad’ wonen.

Verkorte versie van het verslag van de wijkrondgang met de gemeente en Arnhem Zoemt.

Het doel was om te bekijken wat er al in de wijk groeit en bloeit voor de bijen/ insecten en wat we kunnen doen om dit te bevorderen. Het goede nieuws is dat er al heel wat groeit in de fases 1 t/m 4, er zijn enkel wat kleine aanpassingen nodig. Onder andere het maaibeleid van de gemeente, planten die te hard gaan en geen bijdrage hebben weghalen (Ridderzuring) en snoeiwerk. Fase 5 t/m 7 valt nog onder beheer van de Groene Treden, in deze fases kan er voor nu vooral gekeken worden naar wat er ingezaaid kan worden om hetzelfde te bereiken als in de andere fases.  Arnhem Zoemt heeft veel tips en aandachtpunten gegeven en willen ons graag ook informeren over het ‘hoe en wat van de bij’ in de wijk en in onze tuin. Wil je de actiepunten per fase lezen, deze staan in het uitgebreide verslag, onder het kopje documenten op de facebookpagina Saksen Weimar Bewoners: Verslag wijkrondgang  Saksen Weimar 23 april en op deze website onder de naam Verslag wijkrondgang werkgroep Groen.

Om hier meer verder te kunnen gaan willen we van jullie bewoners weten hoeveel animo er is omtrent ‘wijkonderhoud’/ extra informatie over wat wenselijk zou zijn om ‘de bij’ in onze wijk nog meer de kans te geven. Naast snoeien/ weghalen van bepaalde woekerende planten, valt er ook te denken aan afval opruimen in de wijk, materiaal voor insectenhotels verzamelen (bv pallets, bakstenen, houtblokken) en hier hotels van maken/ wilgenhut maken van de gesnoeide takken. Daarnaast zijn de mensen van Arnhem Zoemt zeer bereid om ons meer ‘te leren’ over ‘de bij’ met een informatie avond en/ of een wandeling door de wijk om te laten zien wat er allemaal al bloeit en groeit voor ‘de bij’. Ook hebben we iemand die ons graag wil informeren over het opvangen van regenwater (regenton) en ‘groene tuinen’. Dit proberen we in de toekomst te gaan combineren met o.a. SW wijkdag/ burendagen in sept./ nationale afval dag in maart. We denken te rekenen op 1x in de twee maanden in de lente/ zomer/ najaar een zaterdagochtend of een zwoele vrijdagavond aan het werk te zijn. Daarom dus deze poll, om ons een beter beeld te geven waar jullie voorkeur naar uitgaat.

In welke onderwerpen/ activiteiten hebben jullie interesse? Laat je keuze weten (meerdere opties zijn mogelijk). Mocht je geen facebook hebben (en dit via de website van wijkvereniging SW lezen), dan kun je ook je antwoorden mailen naar: hannekevanzelst@hotmail.com

 1. Ik wil graag mee helpen aan ‘wijkonderhoud’ voor ‘de ‘de bij’ (1x in de twee maanden: snoeien/ afval verzamelen/ wilgenhut maken/ materialen bijenhotel inzamelen/ t.z.t. bijenhotels maken/ enz.…)
 2. Ik help graag mee door iets lekkers te bakken en de koffie te verzorgen op zo’n ‘groen-klusochtend/ avond’)
 3. Ik wil graag meer weten over hoe ik ‘de bij’ kan ‘helpen’ in mijn eigen tuin. (informatieavond Arnhem Zoemt)
 4. Ik wil graag weten/ leren wat er allemaal groeit en bloeit voor ‘de bij’ in onze wijk. (wijkrondgang in fase 1t/m 4 met Arnhem Zoemt)
 5. Ik wil graag meer weten over het opvangen van regenwater en ‘groene tuinen’ (informatieavond)
 6. Ik wil mijn tuin openstellen voor wijkbewoners om te laten zien wat ik al doe voor “de bij”/regenwater opvangen (tuinendag eind juni)
 7. Ik wil we graag aansluiten bij werkgroep “Groen” (we zoeken nog leden, bij voorkeur uit de fases 1/2/3 en 5, maar iedereen is welkom)
 8. Ik sta graag op een mailinglist waarmee ik tijdig op de hoogte wordt gehouden van een “groen-klusochtend/avond” en me hiervoor kan aanmelden.

Namens werkgroep Groen,

Hanneke van Zelst

Eén gedachte op “Update vanuit werkgroep Groen april 2019

 1. Sjors Elderman

  Citaat: “Oversteek fase 4 naar fase 5: de beste plek is toch langs de Monnikensteeg, maar dan verder naar de huizen toe, door het bestaande groen. De gemeente wil na de meivakantie aan de slag gaan in overleg met de bewoners die naast dit ‘toekomstige pad’ wonen.”

  Graag wordt ik bij dit overleg betrokken. En breng ik mijn stem uit als bewoner dichtbij deze locatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *